pofee epist

  Αθήνα, 7 Ιουλίου 2017

Ανοιχτή επιστολή της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.: Απάντηση στην ανακοίνωση του Ο.Ε.Ε.

Αρνητική εντύπωση και προβληματισμό έχει προκαλέσει στην Π.Ο.Φ.Ε.Ε. η απώλεια ψυχραιμίας του Ο.Ε.Ε., το οποίο σχολίασε με χαρακτηρισμούς, που δεν αρμόζουν στην θεσμική του θέση, την ανακοίνωση της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. για την πρόταση-αίτημα μετατροπής της σε Ν.Π.Δ.Δ., με Μέλη όλους τους Λογιστές - Φοροτεχνικούς που ασκούν νόμιμα το επάγγελμα.

Τέτοιοι χαρακτηρισμοί θίγουν βάναυσα την τιμή και υπόληψη όχι μόνο του ανώνυμου Λογιστή – Φοροτεχνικού, αλλά και των Θεσμικών του Οργάνων καθώς και την ίδιας της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και της Διοίκησης της.

Η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. προσπαθεί όλα αυτά τα χρόνια να βελτιώσει τις συνθήκες για όλους τους συνάδελφους Λογιστές-Φοροτεχνικούς χωρίς να εξετάζει ποιοι είναι μέλη της και ποιοι όχι, αρκεί να ασκούν κατά νόμον το επάγγελμα.

Εκφράζουμε ειλικρινά την βαθιά λύπη μας για το ανάρμοστο - για Επιστημονικό Φορέα - ύφος και το ήθος τόσο της απάντησης της Κεντρικής Διοίκησης του Ο.Ε.Ε., όσο και για τα υποτιμητικά σχόλια του Προέδρου του Ο.Ε.Ε. στον προσωπικό του λογαριασμό στα κοινωνικά δίκτυα, που προσβάλλουν όλους τους Συναδέλφους.

Επειδή απέφυγε το Ο.Ε.Ε. να αιτιολογήσει και τα τεκμηριώσει την στάση του, ζητάμε έστω και τώρα να μας εξηγήσει με επιχειρήματα και όχι να βάλλει αδιακρίτως κατά της Π.Ο.Φ.Ε.Ε.. Μήπως υπάρχει φόβος να χαθεί κάποια "καρέκλα" ή κάποιο εισόδημα; Γιατί θεωρεί το Ο.Ε.Ε. ότι είναι εκτός τόπου και χρόνου το αίτημα της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. να μετατραπεί όλος ο Κλάδος και όχι μόνο τα μέλη της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. σε Ν.Π.Δ.Δ., στα πρότυπα των Δικηγορικών και Ιατρικών Συλλόγων που λειτουργούν αποτελεσματικά; Με ποιο δικαίωμα κατακρίνει ο Επιστημονικός Φορέας και σύμβουλος της πολιτείας την μοναδική δευτεροβάθμια ομοιοεπαγγελματική οργάνωση του Κλάδου στην προσπάθεια της για κατοχύρωση του Κλάδου και αναβάθμιση του επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού;

Το Ο.Ε.Ε. εθελοτυφλεί εκουσίως όταν επικαλείται ότι το επάγγελμα του Λογιστή - Φοροτεχνικού είναι κατοχυρωμένο. Η νομιμοποίηση του Λογιστικού - Φοροτεχνικού επαγγέλματος αποτελεί εγγύηση για το κράτος για την σωστή τήρηση των νόμων και την μεγιστοποίηση είσπραξης των δημοσίων εσόδων. Δεν καταλαβαίνουμε γιατί το Ο.Ε.Ε. σαν επίσημος σύμβουλος του κράτους δεν έχει στραφεί όλα αυτά τα χρόνια προς αυτή τη κατεύθυνση. Γιατί άραγε δεν παρακολούθησε την γνωμοδότηση της επιτροπής ανταγωνισμού (Αρ.15 / VI / 12-01-2012) η οποία πέραν των άλλων παραγγέλλει ότι «η πιστοποίηση ήδη υπάρχει αλλά…».

Μήπως πρέπει να εξηγήσει το Ο.Ε.Ε. πως γίνεται ο καθένας να μπορεί να κάνει έναρξη ως Λογιστής-Φοροτεχνικός σε μία Δ.Ο.Υ. χωρίς να προσκομίσει το παραμικρό δικαιολογητικό και να προσφέρει λογιστικές υπηρεσίες με διαφημίσεις, που βρίσκονται αναρτημένες ακόμη και στις στάσεις των αστικών λεωφορείων; Γιατί δεν φρόντισε να αντικατασταθούν από το Υπουργείο Οικονομικών οι οδηγίες προς τις Εφορίες για τον λόγο αυτό; Ποια είναι η θέση του Ο.Ε.Ε. όσον αφορά στην λειτουργική και όχι στην θεωρητική κατοχύρωση του Λογιστή-Φοροτεχνικού;

Tο Ο.Ε.Ε. δημιούργησε μόνο του το Π.Δ.340/1998 χωρίς την συνεργασία των Λογιστών-Φοροτεχνικών και των οργανώσεων τους, κάτι για το οποίο στην συνέχεια με το Ν.4093/2012 καταργήθηκαν οι προϋποθέσεις να ασκούν το επάγγελμα του Λογιστή – Φοροτεχνικού, επί προσωπικών εταιριών καθώς και επί Ε.Π.Ε. και Ι.Κ.Ε., όλοι οι εταίροι και επί Α.Ε. όλοι οι μέτοχοι που εκπροσωπούν την πλειοψηφία του μετοχικού κεφαλαίου.

Ανολοκλήρωτο είναι ακόμα το ζήτημα της ψηφιακής υπογραφής του Λογιστή – Φοροτεχνικού (αφότου νομοθετήθηκε το 2010), κάτι το οποίο επιδιώκει η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. από το 2004 και έχει αναλάβει το Ο.Ε.Ε. να υλοποιήσει. Γιατί αυτό καθυστερεί; Ποιο είναι το πρόβλημα ενώ είναι εξακριβωμένο ότι έχει ενταχθεί ως δράση στο ΕΣΠΑ και με τι κόστος;

Οι περισσότερες ενέργειες που έχουν γίνει προς όφελος του Κλάδου όλα αυτά τα χρόνια είναι αποτέλεσμα της δουλειάς των στελεχών και των προτάσεων της Π.Ο.Φ.Ε.Ε. και της παράταξης της στο Ο.Ε.Ε.: της Π.Ο.Φ.Ε.-Ε..

Αναμφισβήτητο παράδειγμα είναι η τροποποίηση της διάταξης παρ.4 του Αρ.5 του Ν.4308/2014 για τα Ε.Λ.Π. και μάλιστα μέσα στην Βουλή σύμφωνα με την οποία όλες οι οικονομικές καταστάσεις υπογράφονται από τον κατά νόμο υπεύθυνο Λογιστή – Φοροτεχνικό.

Στο θέμα των συμφερόντων της συντεχνίας, όπως άστοχα και προσβλητικά μας χαρακτηρίζει το Ο.Ε.Ε., ας έχει υπόψη του, ότι όλοι εμείς προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας ΧΩΡΙΣ ΑΜΟΙΒΗ και τα μόνα συμφέροντα που εξυπηρετούμε είναι τα συμφέροντα του Κλάδου.

Ακόμα, όλα τα χρόνια οι θέσεις και απόψεις μας ήταν προς την κατεύθυνση της προστασίας του Δημοσίου συμφέροντος και μάλιστα, η ποιότητα και ο στόχος τους, ήταν που μας δυνάμωσαν και οδήγησαν την Ομοσπονδία μας να έχει καθοριστικό ρόλο στα κλαδικά θέματα.

Από το 2004-5 και με αφορμή το e-ΔΟΥ κρίναμε αναγκαία την πιστοποίηση όλων των Συναδέλφων, που ασκούν νόμιμα το επάγγελμά μας, ενώ με τις πρωτοβουλίες μας στο πλαίσιο του e-ΔΟΥ στοχεύαμε μεταξύ άλλων στην μείωση της γραφειοκρατίας και της παραοικονομίας.

Καταληκτικά, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται καθόλου το γεγονός, ότι ποτέ η Π.Ο.Φ.Ε.Ε. δεν ασχολήθηκε αποκλειστικά και μόνο με τα Μέλη της, αλλά πάντα δραστηριοποιήθηκε και δραστηριοποιείται προς το συμφέρον όλου του Κλάδου και του επαγγέλματος και προς τούτο, τα παραδείγματα είναι τόσα πολλά που θα χρειαζόντουσαν αρκετές σελίδες για να τα καταγράψουμε.

Τέλος, θα θέλαμε να τονίσουμε ότι δεν επιζητούμε μια αντιπαράθεση, δημόσια ή μη, με τον Επιστημονικό μας Φορέα, και ούτε είναι πρόθεση μας να ακολουθήσουμε σε ανταλλαγή ύβρεων σε μορφή ανακοινώσεων, κάτι για το οποίο λυπούμαστε που λάβαμε ως απάντηση στην αρχική μας ανακοίνωση και η οποία επαναλαμβάνουμε ότι εξακολουθεί να θίγει την τιμή και υπόληψη τόσο ημών όσο και του κλάδου γενικότερα.

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr