pofee epist 

Αθήνα, 20 Οκτωβρίου 2016

Θέμα: «Ενημέρωση για ενέργειες αποφυγής μόλυνσης του υπολογιστή από ιούς τύπου crypto-ransomware»

 

Οι επιθέσεις crypto-ransomware βρίσκονται σε άνοδο τον τελευταίο καιρό και γίνονται από ένα κακόβουλο αρχείο - πρόγραμμα το οποίο εκτελείται στον υπολογιστή και κρυπτογραφεί τα αρχεία που βρίσκονται μέσα σε αυτόν με αποτέλεσμα τα αρχεία του υπολογιστή να μην είναι προσβάσιμα από τον χρήστη. Το πρόγραμμα αυτό κρατάει σε «ομηρία» τον κωδικό αποκρυπτογράφησης, ζητώντας ως αντάλλαγμα για τον κωδικό αυτό πληρωμή λύτρων σε bitcoin.

Για αυτό τον λόγο θέλουμε να επισημάνουμε στους συναδέλφους ότι θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεχτικοί και να μην ανοίγουν άγνωστα ή ύποπτα αρχεία που λαμβάνουν μέσω email ακόμα και αν αυτά προέρχονται από γνωστά σε αυτούς άτομα, διότι υπάρχει περίπτωση να έχουν σταλεί αυτά τα email από διαφορετικό άτομο από αυτό που εμφανίζεται στην διεύθυνση email.

Μείνετε ιδιαίτερα μακριά από αρχεία όπως:

  • εκτελέσιμο αρχείο «.exe»
  • virtual basic script «.vbs»
  • script file «.scr»

Επίσης, προτείνουμε όταν στέλνετε email γενικότερα, το email να περιλαμβάνει και τα στοιχεία σας έτσι ώστε ο παραλήπτης να μπορεί να επιβεβαιώνει ότι πρόκειται για εσάς και με αυτό τον τρόπο να γίνεται πιο εύκολα αντιληπτό ένα «πλαστό» email.

Τέλος, θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντικό να διατηρείτε αντίγραφα ασφαλείας (backup) των αρχείων σας σε τακτικά διαστήματα για παράδειγμα σε εξωτερικό δίσκο ο οποίος να μην είναι μόνιμα συνδεδεμένος στον υπολογιστή ή σε υπηρεσία αντιγράφων ασφαλείας μέσω internet, έτσι ώστε ακόμα και σε περίπτωση που πέσετε θύμα ransomware να μην χάσετε τα αρχεία σας.


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

(Αγγλικά) https://www.nomoreransom.org/index.html

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr