pofee epist

Αθήνα, 30 Αυγούστου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ύστερα από πρόσκληση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ο Πρόεδρος της ΠΟΦΕΕ κος Βασίλης Καμπάνης, εκπροσώπησε την Ομοσπονδία, αλλά και τη ΓΣΕΒΕΕ στη συζήτηση επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών: Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ

 

Η τοποθέτηση του κ. Καμπάνη προς την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων 

 

Αναλυτικό υπόμνημα προτάσεων κατέθεσε, προς την Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, από κοινού η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.), μέσω του Προέδρου του Δ.Σ. της ΠΟΦΕΕ, κ. Βασίλη Καμπάνη, επί του Νομοσχεδίου του Υπουργείου Οικονομικών: Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2021/514 του Συμβουλίου της 22ας Μαρτίου 2021 για την τροποποίηση της οδηγίας 2011/16/ΕΕ σχετικά με τη διοικητική συνεργασία στον τομέα της φορολογίας και άλλες διατάξεις για τη φορολογική διαδικασία, την κατάρτιση του κρατικού προϋπολογισμού και το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, την Τετάρτη 30 Αυγούστου 2023.

Ο κ. Καμπάνης ξεκίνησε εκφράζοντας τη βαθιά του θλίψη για τις καταστροφικές πυρκαγιές που έπληξαν τη Χώρα. Αναγνώρισε την επιτακτική ανάγκη για την καταγραφή των ζημιών και την επείγουσα ανακούφιση των πληγέντων, είτε πρόκειται για νοικοκυριά είτε για επιχειρήσεις και υπογράμμισε την ανάγκη για άμεσες παρατάσεις σε όλες τις δηλωτικές υποχρεώσεις των πληγέντων, περιλαμβανομένων των φορολογικών δηλώσεων και των υποχρεώσεων προς το Δημόσιο. Τόνισε ότι η προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων πρέπει να παραταθεί τουλάχιστον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023 για όλη την επικράτεια, καθώς η έκταση των πυρκαγιών είναι τέτοια που έχει επηρεάσει το σύνολο της χώρας. Επισήμανε πως το κράτος πρέπει να είναι αρωγός και όχι τιμωρός σε τέτοιες στιγμές, ενώ πλέον δεν υφίσταται και δημοσιονομικό ζήτημα, προσθέτοντας πως το σύστημα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων αντιμετωπίζει προβλήματα τις τελευταίες μέρες, ενώ έχουν μείνει ακόμα 300.000 δηλώσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Καμπάνης εξέφρασε τη δυσφορία του για τον τρόπο πρόσκλησης των εξωκοινοβουλευτικών φορέων στη συνεδρίαση επί του νομοσχεδίου, καθ’ ότι  ο χρόνος που δόθηκε για την επεξεργασία του νομοσχεδίου ήταν λιγότερος από 24 ώρες κάτι που δεν επιτρέπει την ενδελεχή εξέταση και σχολιασμό του οποιοδήποτε κειμένου.

Επί του του περιεχομένου του νομοσχεδίου, σε γενικές γραμμές κρίνεται θετικό, αλλά ο κ. Καμπάνης έκανε ιδιαίτερη μνεία στα προβλεπόμενα πρόστιμα, τα οποία για ακόμα μία φορά κρίνονται υπέρογκα και εξοντωτικά και για αυτό το λόγο θα πρέπει να μειωθούν δραστικά. Τα πρόστιμα θα πρέπει να είναι ανάλογα της βαρύτητας της παράβασης και σε κάθε περίπτωση να οδηγούν σε συμμόρφωση, και όχι σε εξόντωση του παραβάτη, καθώς αυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο φοροδιαφυγής και ένα μόνιμο τροφοδότη της σχέσης μη εμπιστοσύνης που υφίσταται μεταξύ Κράτους και πολιτών.

Εκτεταμένη αναφορά έκανε ο κ. Καμπάνης και στο θέμα των POS, την οποία μπορείτε να δείτε αναλυτικά στο επισυναπτόμενο υπόμνημα που κατατέθηκε στην Διαρκή Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων.

Ιδιαίτερα στάθηκε στο θέμα του e-send και στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στην λειτουργία του, καθώς όπως τόνισε, δεν είναι ορθολογικό και δίκαιο, για τεχνικά προβλήματα των ΦΗΜ να κλείνουν επιχειρήσεις. Επίσης επισήμανε ότι οι αλλαγές που προβλέπονται στο νομοσχέδιο θα πρέπει να συντελεστούν με τέτοιο ρυθμό ώστε να προσαρμοστούν ομαλά οι επιχειρήσεις. Διαφορετικά θα επιβαρυνθεί περαιτέρω ο κλάδος των Λογιστών – Φοροτεχνικών.

Σχετικά με τη δήλωση και καταβολή του τέλους παρεπιδημούντων και του τέλους επί των ακαθάριστων εσόδων για το έτος 2022 και τους μήνες Ιανουάριο έως Σεπτέμβριο 2023 ανέφερε ότι η καταληκτική ημερομηνία για τη δήλωση απόδοσης του συνόλου των οφειλόμενων ποσών θα πρέπει να οριστεί η 31/12/2023, ενώ πρότεινε μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής ΦΠΑ να υπάρχει αυτόματη ανακατεύθυνση (ανάλογα με τον ΚΑΔ) στην πλατφόρμα της ΚΕΔΕ όπου θα συμπληρώνονται τα ποσά σε σχετικά πεδία και ακολούθως θα εκδίδεται η δική του ταυτότητα οφειλής.

Τελειώνοντας, ο κ. Καμπάνης αναφέρθηκε σε ζητήματα που χρήζουν μέριμνας: την καθιέρωση ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού, την μείωση του ΦΠΑ και των ειδικών φόρων κατανάλωσης, τον εξορθολογισμό των υπερβολικών προστίμων, τους κανόνες «εμπλοκής» των έμμεσων τεχνικών ελέγχων, την αποδέσμευση τραπεζικού λογαριασμού για ρυθμισμένες οφειλές, την τροποποίηση του 4557 ,την εξειδίκευση της Ασθένειας των λογιστών, την κατάργηση του φόρου πολυτελείας στον μεταποιητικό κλάδο της αργυροχρυσοχοΐας, και βέβαια για το μείζον ζήτημα της διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους, την υιοθέτηση νέας ρύθμισης 120 δόσεων στην οποία να μπορούν να ενταχθούν όλες οι φορολογικές οφειλές και περαιτέρω την επιτάχυνση και εξορθολογισμό των διαδικασιών του εξωδικαστικού μηχανισμού για τις ρυθμίσεις των 240 δόσεων.

 

Επισυνάπτεται το κοινό υπόμνημα ΓΣΕΒΕΕ - ΠΟΦΕΕ:

 


 κάντε κλικ εδώ αν δεν μπορείτε να δείτε το αρχείο pdf παραπάνω

 

 

Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών
Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 9001:2015

  

Copyright © 2023 Π.Ο.Φ.Ε.Ε. 

  

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

  

Ιουλιανού 42-46, Τ.Κ. 10434, Αθήνα

Τηλ. 210 82 53 445 - 446

Φαξ. 210 82 53 446

Email: info@pofee.gr